Lyng ProTech i Leksvik kan ha skutt gullegget med nytt kjøleanlegg for frukt og grønnsaker.

Kjøler og Sparer: Prosjektingeniør Jostein Sandvik og daglig leder Arne Ivar Sundseth ved Lyng ProTech AS i Leksvik demonstrerer hvordan SpotCooler effektivt kjøler ned fruktdisken. For butikkene innebærer produktet store innsparinger.  

Av Jon Åge Fiskum, Trønder-Avisa

 

Etter uenighet mellom eierne om vegen videre, ble selskapet SpotCooler AS nylig tatt til skiftretten. Resultatet ble at majoritetseier Lyng Gruppen i LyngProtech i Leksvik har sikret seg full kontroll over produktet.

Lønnsomt for butikkene

Daglig leder Arne Ivar Sundseth i LyngProtech sier at de allerede har solgt 20 anlegg til ICA Sverige og Kiwi-kjeden i Norge. Lyng ProTech er også i forhandlinger med Bunnpris og Rema 1000 i Norge. Sundseth sier at erfaringene med SpotCooler overgår selv de mest optimistiske forventninger. Et anlegg ved ICA i Duved er allerede inntjent i løpet av ett år, med en netto innsparing på nærmere 200.000 kroner.

De fleste frukt- og grøntdisker er uten noen form for kjøling. Resultatet er redusert kvalitet og stor svinn. SpotCooler kan kjøle ned fruktdisken helt ned mot fire grader. Sundseth sier at omfattende testing viser at bruk av SpotCooler gir økt holdbarhet, redusert vekttap og redusert kastesvinn. På plussiden kan butikken også notere seg for mindre arbeid og mindre bruk av energi. Butikkene slipper også mellomlagring. Systemet hindrer også framvekst av fruktfluer.

Bred anvendelse

Sundseth sier at det er tatt ut tre patent av SpotCooler, blant annet i USA. Målet er at det første anlegget skal være i drift i USA i 2014. Ifølge Sundseth er potensialet og anvendelsesmulighetene enorme, både butikk, næringsmiddelindustri og i andre sammenhenger hvor det er bruk for effektiv kjøling. Kjøling av sovesone i varme strøk er ifølge Sundseth et tenkelig bruksområde.

Sundseth sier at det er til sammen 6.000 butikker bare i Norge og Sverige. Potensialet er enormt. Det finnes ikke konkurrerende produkt.

– Behovet for kjøling av frukt og grønt og andre matvarer øker jo lengre du beveger deg nedover i Europa, sier en optimistisk Sundseth.

Sundseth sier at Innovasjon Norge i Nord-Trøndelag har støttet opp om utviklingen av SpotCooler i to år og er med videre når det gjelder utviklingen av den miljøtekniske delen av prosjektet

Oppfinner Stokke

Det er blikkenslager Jan Ragnar Stokke i Stjørdal som allerede i 1999 oppfant SpotCooler. Stokke mistet kontrollen over oppfinnelsen ved konkursen, men har en goodwillavtale om økonomisk kompensasjon med en av de opprinnelige eierne av SpotCooler AS. Stokke sier at avtalen ennå ikke er oppfylt, men han har tiltro til at de vil skje.

– Små oppfinnere som meg har ikke noe å stille opp imot storkapitalen. Jeg ønsker likevel LyngProtech lykke til. SpotCooler er en steikandes god oppfinnelse med et vanvittig potensial og som oppfinner gleder jeg meg dersom min oppfinnelse får suksess, sier Stokke.

tronderavisa-20120224

Tilbake til oversikten

Comments are closed.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.
© SpotCooler - Nettløsningen er levert av Smart Media AS