Lyng ProTech i Leksvik kan ha skutt gullegget med nytt kjøleanlegg for frukt og grønnsaker.

Kjøler og Sparer: Prosjektingeniør Jostein Sandvik og daglig leder Arne Ivar Sundseth ved Lyng ProTech AS i Leksvik demonstrerer hvordan SpotCooler effektivt kjøler ned fruktdisken. For butikkene innebærer produktet store innsparinger.  

Av Jon Åge Fiskum, Trønder-Avisa

 

Etter uenighet mellom eierne om vegen videre, ble selskapet SpotCooler AS nylig tatt til skiftretten. Resultatet ble at majoritetseier Lyng Gruppen i LyngProtech i Leksvik har sikret seg full kontroll over produktet.

Lønnsomt for butikkene

Daglig leder Arne Ivar Sundseth i LyngProtech sier at de allerede har solgt 20 anlegg til ICA Sverige og Kiwi-kjeden i Norge. Lyng ProTech er også i forhandlinger med Bunnpris og Rema 1000 i Norge. Sundseth sier at erfaringene med SpotCooler overgår selv de mest optimistiske forventninger. Et anlegg ved ICA i Duved er allerede inntjent i løpet av ett år, med en netto innsparing på nærmere 200.000 kroner.

De fleste frukt- og grøntdisker er uten noen form for kjøling. Resultatet er redusert kvalitet og stor svinn. SpotCooler kan kjøle ned fruktdisken helt ned mot fire grader. Sundseth sier at omfattende testing viser at bruk av SpotCooler gir økt holdbarhet, redusert vekttap og redusert kastesvinn. På plussiden kan butikken også notere seg for mindre arbeid og mindre bruk av energi. Butikkene slipper også mellomlagring. Systemet hindrer også framvekst av fruktfluer.

Bred anvendelse

Sundseth sier at det er tatt ut tre patent av SpotCooler, blant annet i USA. Målet er at det første anlegget skal være i drift i USA i 2014. Ifølge Sundseth er potensialet og anvendelsesmulighetene enorme, både butikk, næringsmiddelindustri og i andre sammenhenger hvor det er bruk for effektiv kjøling. Kjøling av sovesone i varme strøk er ifølge Sundseth et tenkelig bruksområde.

Sundseth sier at det er til sammen 6.000 butikker bare i Norge og Sverige. Potensialet er enormt. Det finnes ikke konkurrerende produkt.

– Behovet for kjøling av frukt og grønt og andre matvarer øker jo lengre du beveger deg nedover i Europa, sier en optimistisk Sundseth.

Sundseth sier at Innovasjon Norge i Nord-Trøndelag har støttet opp om utviklingen av SpotCooler i to år og er med videre når det gjelder utviklingen av den miljøtekniske delen av prosjektet

Oppfinner Stokke

Det er blikkenslager Jan Ragnar Stokke i Stjørdal som allerede i 1999 oppfant SpotCooler. Stokke mistet kontrollen over oppfinnelsen ved konkursen, men har en goodwillavtale om økonomisk kompensasjon med en av de opprinnelige eierne av SpotCooler AS. Stokke sier at avtalen ennå ikke er oppfylt, men han har tiltro til at de vil skje.

– Små oppfinnere som meg har ikke noe å stille opp imot storkapitalen. Jeg ønsker likevel LyngProtech lykke til. SpotCooler er en steikandes god oppfinnelse med et vanvittig potensial og som oppfinner gleder jeg meg dersom min oppfinnelse får suksess, sier Stokke.

tronderavisa-20120224

Tilbake til oversikten

Comments are closed.

© SpotCooler - Nettløsningen er levert av Smart Media AS